Kadınlar ‘duraksız inme’ haklarından bihaber!

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul – Uygulama, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topaş tarafından Kasım 2016 yılında hayata geçirilmişti. Uygulamadaki son durumu görmek için saat 22.00’den sonra Kadıköy’den İETT otobüslerine bindik.İlk bindiğimiz otobüs Kadıköy-Beykoz hattında çalışan 15 BK idi. 22.14’te bindiğimiz otobüste durak dışında inmek istediğimizi söylediğimizşoför, otobüsü durdurdu ve bizi indirdi.İkinci bindiğimiz otobüs ise Kadıköy-Tuzla hattında 13 ŞO oldu. 22.30’da bindiğimiz otobüste de durak dışı inmetalebimizi olumlu karşılayan şoför,“Uygulama yıllardır var ve saat geç ise kadın ya da erkek fark etmiyor, talep geldiğinde indiriyoruz. Ancak butalepleçok nadir karşılaşıyoruz” dedi. Kadıköy-Çekmeköy hattındaki14 A otobüsünde de inme talebine olumlu yanıt aldık.

Son bindiğimiz otobüs ise 19 S Sultangazi-Kadıköy hattıydı. 23.15’te bindiğimiz otobüste uygulamadan haberi olduğunu belirten şoför: “Uygulama uzun zamandır var. Hatta ara ara bizlere kadın yolcuların 22.00 ile 05.00 saatleri arasında istedikleri nokta indirilmesigerektiğine dair uyarı mesajı geliyor. Ancak bir kez olsun böyle bir talep gelmedi”dedi.

İETT otobüslerinde kadın yolcuların güvenlikleri için saat 22.00 ile 05.00 saatleri arasında istedikleri noktada iniş yapabilmelerine olanak sağlayan uygulamanın sürdüğünü bizzat deneyimledik. Otobüslerde istediğimiz noktada indik, fakat diğer kadın yolcular uygulamayı ilk kez duyduğunu söyledi…

‘Durakta ve otobüs içinde bilgilendirme notu olmalı’

Uygulamayı yolcuk yaptığımız otobüsteki kadınlara da sorduk. Kadınların hepsi, uygulamayı ilk kez bizden duyduğunusöyledi. Aleyna Çetin “İlk kez duydum ve bundan sonra kullanmayı düşünüyorum. Çünkü, İstanbul sokakları kadınlar için pek güvenli değil” dedi.Ayfer Bektaş da, “İlk kez duydum, iyi düşünülmüş ancak bu durum karmaşaya da neden olabilir. Erkekler de inmek isteyebilir. Kadın güvenliği için asıl çözüm erkeklerin eğitilmesinden geçiyor” diye konuştu.Şeyma Kaya da şunları söyledi: “Keşke bu uygulamaya dair duraklarda ya da otobüslerin içerisinde bir bilgilendirme notu olsaymış. Bilseydim kullanırdım. Çünkü, iki durak arasında bir yerde oturuyorum, geç saatte inipyürümek sıkıntı”

Yorum gönder

Siteden backlink almak için : https://join.skype.com/invite/KPVoMIIOqxat
montenegro buy car montenegro sale car montenegro rent apartment montenegro sale apartment