Ortadoğu hazırlanıyor

İsrail’in İran’ın gerçekleştirdiği füze saldırısına vereceği yanıt endişeyle beklenirken, Ortadoğu diken üstünde. ABD’nin, İsrail’in beklenen misilleme saldırısı öncesi saldırının boyutunun düşürülmesine yönelik çabası sürerken, İran’ın da bölge ülkelerini tehdit ettiği öne sürülüyor.

ABD merkezli “Wall Street Journal” gazetesi, Arap ülkelerinden bürokratlarla gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından yayınladığı haberde, bu dikkat çekici gelişmeyi paylaştı. Buna göre, Tahran’ın, ABD’nin Ortadoğu’daki müttefiklerini, topraklarını ya da hava sahalarını İran’a saldırı için kullandırması halinde söz konusu ülkeleri vurmakla tehdit ettiği belirtildi. Arap yetkililer, İran’ın tehdit ettiği ülkeler arasında ABD askerlerine ev sahipliği yapan Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar’ın da bulunduğunu vurguladı.

Arap bürokratlar, “Tahran, Basra Körfezi’ndeki petrol zengini ülkelerin ve ABD’nin Ortadoğu’daki diğer müttefiklerinin topraklarının veya hava sahalarının İran’a saldırı için kullanılması halinde, söz konusu ülkeleri vuracağına dair gizli diplomatik kanallar üzerinden tehdit mesajı gönderiyor” dedi.

Karar verilmedi

Bununla birlikte İsrail’in misilleme konusunda henüz karar alamadığı ifade ediliyor. İsrail basınına göre güvenlik kabinesi toplantısından açık bir karar çıkmadı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden’ın ise, misilleme saldırısının niteliği ve kapsamı konusunda mutabakata yakın olduğu iddia edildi. Arap basınındaki haberlere göre, ABD ve İsrail arasındaki fikir ayrılığı büyük oranda giderildi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi de, İsrail’in Tahran’ın füze saldırısına misilleme yapması halinde İran’ın ‘daha güçlü savunma eylemleri’ gerçekleştirmekten çekinmeyeceğini söyledi. Rus basınına konuşan İranlı üst düzey bir yetkiliyse, İsrail’in olası saldırısına karşı İran’ın kendini savunmaya ve karşı saldırı yapmaya tamamen hazır olduğunu söyledi. Yetkili, olası misillemenin “göze göz dişe diş” olacağını ifade ederken, petrol sahaları veya nükleer hedeflere yönelik olası saldırılara aynı şekilde yanıt verileceğini belirtti.

BM ile gerginlik sürüyor

İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyinde BM Geçici Görev Gücü’ne (UNIFIL) ait gözlem noktasına bir kez daha ateş açması sonucu 2 askerin daha yaralandığı belirtildi. İsrail’e ait bir Merkava tankının UNIFIL gözlem kulelerinden birini vurduğu, saldırıda Sri Lanka birliğinden askerlerin yaralandığı belirtildi. UNIFIL’den yapılan açıklamada ise İsrail’in gerçekleştirdiği son saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Barış gücüne yönelik her türlü kasıtlı saldırı, uluslararası insancıl hukukun ve Güvenlik Konseyi’nin 1701 (2006) sayılı kararının ağır bir ihlalidir” denildi. İsrail ordusu olayın araştırıldığını ve detayların incelendiğini duyurdu.

İran’da hain aranıyor: Kaani sorguya çekiliyor!

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsrail Kaani ile ilgili şok edici bir iddia Ortadoğu’yu sarstı. Arap ve İsrail basınında yer alan haberlere göre, Kaani şu anda Tahran’da ihanet suçlamasıyla sorgulanıyor.

Hizbullah’ın üst düzey isimlerinden Haşim Safiyuddin’i hedef alan saldırı esnasında Beyrut’ta olan ve daha sonra hayatta olduğu açıklanan Kaani’nin ihanet suçlamasıyla Tahran’da gözetim altına alındığı öne sürüldü. Devrim Muhafızları üyelerine dayandırılan haberlerde, Kaani’nin Safiyuddin’in Beyrut’ta öldürülmesinin ardından Tahran’a çağrıldığını ve bizzat dini lider Ali Hamaney’in emriyle gözetim altına alındığı iddia ediliyor. Kaani’nin doğrudan Hamaney’e bilgi veren bir heyet tarafından sorgulandığı, hatta bu sorgu esnasında kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldığı da iddialar arasında.

Kaani üzerinde oluşan soru işaretlerinin, Kudüs Gücü komutanının, Safiyuddin’in öldürüldüğü toplantıda yer alması gerekirken, fikir değiştirip toplantıya katılmaması sonrası oluştuğu ifade ediliyor. Kaani’nin de söz konusu toplantıda olduğu, hatta saldırıda yaralanmış olabileceği belirtilmişti. Kaani, ABD tarafından 2020 yılında Irak’ın başkenti Bağdat’ta öldürülen eski Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin yerine geçmişti.

Yorum gönder

Siteden backlink almak için : https://join.skype.com/invite/KPVoMIIOqxat
montenegro buy car montenegro sale car montenegro rent apartment montenegro sale apartment