Keyifle içiyoruz ama ağıza bile sürülmez! Kalp hekimi 'asla' diyor, her tanesi kanserojen

Betül Topaklı / Milliyet.com.tr –İşte, evde, kafede sıkça tükettiğimiz kahve, artık birçoğumuz için günlük yaşamın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kimileri güne zinde başlamak, işe konsantre olmak ya da yorgunluk atmak için içerken, kimileri de sosyalleşme aracı olarak görüyor. Hal böyle olunca, kahve tüketimi hızla artıyor. Kahvenin binlerce yıldır insanoğlunun sofrasında yerini aldığını ve tüm dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. V.Özlem Bozkaya,Kahveyi hayatımıza bu denli sokan sadece sosyalleşme aracı olarak görülmesi değil, aynı zamanda bugün yüzlerce bilimsel yayınla da kanıtlanmış faydaları. Ancak günümüzde hem türleri hem de hazırlanma biçimleriyle sayısız şekilde karşımıza çıkan kahvelerden doğrusunu tercih etmek büyük önem taşıyor”dedi.

Alıntı Metni

HANGİ KAHVE EN FAYDALISI?

İşlenmemiş, katkısız, aromasız çekirdek kahvelerin faydalı olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. V. Özlem Bozkaya, “Hazır paket kahvelerde kullanılan aroma verici, tatlandırıcı, krema gibi katkı maddeleri kahveyi faydalı bir içecek olmaktan uzaklaştırıyor. Kahveye uygulanan yoğun kavrulma işlemi, kanserojen bir madde olan akrilamid oluşumuna sebep oluyor. Yapılan çalışmalar akrilamid oranının en az saptandığı kahvelerin, orta kavrulmuş çekirdek kahveler olduğunu gösteriyor. Kahve çekirdeklerinin çok kavrulması akrilamid oranının yükselmesine sebep oluyor” diyerek çekirdeği orta kavrulan kahveleri tercih etmemiz gerektiğine vurgu yaptı.

Altın külçesini kapan buraya geliyor! ‘Dünyanın serveti’ içinde saklı, eşi benzeri yok

SOĞUK DEMLEME KAFEİNİ AZALTMIYOR

Son zamanlarda popüler olan soğuk kahvelerin yeni olmadığına, soğuk suyla kahvenin demlenmesinin yüzyıllar önce de uygulandığına değinen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. V. Özlem Bozkaya, “Bu kahvenin temel özelliği, soğuk suyla demlenerek yapılmasıdır. Diğer soğuk kahveler sıcak suyla demlendikten sonra buz veya soğuk sütün eklenmesiyle soğumuş hâle geliyor. Cold brew yapımında ise kahve çekirdeklerinin en az 10 saat buzdolabında bekletilmesi gerekiyor. Yapılan çalışmalarda, soğuk veya sıcak demleme karşılaştırmış ve kafein içeriği açısından anlamlı bir fark saptamamış. Benzer şekilde kahvenin faydalı etkileri ile ilgili de her iki yöntem arasında bir fark bulunmuyor. Damak zevkinize göre sıcak veya soğuk, her ikisini de tüketebilir, her ikisinden de faydalanabilirsiniz” açıklamalarını yaptı.

Alıntı Metni

KAHVEYLE SU İÇMELİYİZ ÇÜNKÜ…

Kahvenin içinde bulunan kafeinin idrar söktürücü etki gösterdiğini bu nedenle kahvenin su yerini tutmayacağını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. V. Özlem Bozkaya, “Hatta gün içinde idrar söktürücü etkiyle vücuttan su atılmasına neden olur. Kahve içtiğimiz kadar ek su içmeliyiz. O nedenle kahvenin yanında su ikramımız çok güzel bir gelenektir. Kahveyi seven ancak kafeinin etkilerini tolere edemeyenler kafeinsiz (dekafeinize) kahvelere yöneliyor. Kafeinsiz kahve; çekirdekler kavrulmadan ve öğütülmeden önce kafeini alınan kahvelerdir. Bu işlem esnasında da kafein yüzde 95-97 oranında uzaklaştırılıyor, kafein tamamen sıfırlanmıyor. Fayda açısından, kafeinli kahvelerle bir farkı yoktur ancak işlenme esnasında antioksidan kapasitesini bir miktar kaybeder. Kafein kısıtlaması gereken bireylerde alternatif olarak tercih edilebilir” bilgilerini paylaştı.

Masterchef’te 3. ve 4. eleme adayları belli oldu! Ezgi dayanamadı ve itiraf etti

‘BİR HEKİM OLARAK ASLA TERCİH ETMEDİĞİM KAHVELER’

Kahve çeşitlerinin sadece damak tadına değil, ruha da hitap ettiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. V. Özlem Bozkaya, ancak bazı kahvelerin asla tercih edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Bunlardan ilkinin granül kahveler olduğunu açıklayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. V.Özlem Bozkaya, “Bu kahveler suya at karıştır dediğimiz kahveler olup, işlenmiş ve faydalı etkilerden yoksundur. Maalesef en kötü kalite çekirdeklerden elde edilen kahve çeşitleridir. İkincisi, çok ve çifte kavrulmuşlar kahveler. Yoğun kavurma işlemi kahvedeki kanserojen madde akrilamid oranını artırıyor. Üçüncüsü, karışım kahveler. Otantik, dibek, gurme isimleriyle karışım olarak satılan pek çok kahve içerisinde süt tozu, krema veya katkı maddesi bulunduruyor. İçindekiler kısmına mutlaka bakılmalı” dedi.

‘FAVORİM GÜNDE 1-2 FİNCAN TÜRK KAHVESİ’

“Günde 1-2 fincan, orta kavrulmuş çekirdekten Türk kahvesi bir kalp hekimi olarak favorim” diyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. V.Özlem Bozkaya, sözlerine şöyle devam etti: “Gerek lezzet olarak gerekse de sunum şekliyle kültürümüzü çok güzel yansıttığı için seviyorum. Türk kahvesi sadece bir içecek değil, bizim toplumumuz için bir ritüel. Etkisi paketini açınca kokusuyla başlıyor, cezvede ağır ateşte pişirilmesiyle devam ediyor. Tabii ki sunumuyla da göz dolduruyor. Kahvenin çeşidi, kafein oranı gibi etkenler bireysel yanıtları değiştirebilir. Birine iyi gelen kahve, diğeri için iyi olmayabilir. Bedensel yanıtlarımız bizim için en uygun kahveyi bulma yolculuğunda bize ışık olacaktır.”

Esenyurt Belediye Başkanı cezaevinde! Terör örgütü üyeliğinden tutuklandı
Emekli olacaklar dikkat! Emeklilik şartları değişecek mi? Bakan Işıkhan canlı yayında açıkladı

Yorum gönder

Siteden backlink almak için : https://join.skype.com/invite/KPVoMIIOqxat
montenegro buy car montenegro sale car montenegro rent apartment montenegro sale apartment
lines kiralık sunucu dedicated sunucu fiziksel sunucu kamu personel alımı smm panel best smm panel cheapest smm panel whey protein whey protein tozu protein tozu antalya havalimanı transfer gaziantep mobilya ustası mobilya ustası marangoz fiyatı teknoloji haberleri lines countertop jetfilmizle jetfilm bizial instagram takipçi satın al takipçi satın al ucuz takipçi satın al düşmeyen takipçi satın al gerçek takipçi satın al protein tozu water extraction stresser sms onay fake numara deneme bonusu veren siteler casino siteleri deneme bonusu veren siteler bahis siteleri