Anneye tatlı bebeğe tatsız
Araştırma, bebeklerin anne karnındayken aldıkları ilk besinlerin ve doğduktan sonraki mamaların önemini ortaya koyuyor. Hamilelerin fazla tatlı yemesi, bebeklerinin sağlığını tehlikeye atıyor. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin İngiltere’de yaptığı araştırmaya göre, anne karnından itibaren yaşamlarının ilk 1.000 gününde fazla şeker alan bebeklerin ileride diyabet ve yüksek tansiyona yakalanma riski artıyor.
Doğmadan başlıyor
Yaşamın ilk 1.000 gününde az şeker tüketmek, kronik hastalıklardan koruyor. Bilim insanları, yaşamın erken dönemlerinde şeker alımının bilimsel seviyelerle sınırlandırılmasının, orta yaşta tip 2 diyabette yüzde 35, yüksek tansiyonda ise yüzde 20 oranında düşüşle bağlantılı olduğunu buldu. Az şekerin kronik hastalıkların başlangıcını da geciktirdiği, yaşamlarının başlangıcında az şeker tüketenlerde diyabet ve yüksek tansiyonun 2 veya 4 yıl sonra ortaya çıktığı görüldü.
‘Mamalar bile şekerli’
Araştırmayı yapan Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden Tadeja Gracner, “Rahimde ve erken çocukluk döneminde nispeten düşük şekerli bir ortama maruz kalmak, onlarca yıl sonra diyabet ve hipertansiyon riskini önemli ölçüde azaltıyor ve bunların başlangıcını geciktiriyor. Ama şekeri erkenden azaltmak hiç de kolay değil. Çünkü şeker her yerde, hatta bebek mamalarında bile var. Çocuklar şekerli atıştırmalıklar için TV reklamlarıyla bombardıman ediliyor. Şirketlere daha sağlıklı mama üretimi için baskı yapılmalı” dedi.
Ne kadar yemeli?
İngiliz sağlık sistemi NHS’ye göre, yetişkinlerde şeker tüketimi günlük kalorinin yüzde 5’inden fazla olmamalı. Buna yiyecek içeceklere eklenen şeker, doğal ballar, şuruplar ve tatlandırılmamış meyve – sebze içecekleri de dahil. Yani NHS, bir yetişkinin günlük şeker tüketiminin 30 gramı veya yedi şeker küpünü aşmaması gerektiğini bildiriyor. Tüm yaştaki çocuklar için ise şekerle tatlandırılmış içeceklerden ve şeker eklenmiş yiyeceklerden kaçınılması öneriliyor.
Yorum gönder